Pratite nas

Ekonomija

Ovo su najbogatije žene, a iz njih stoje moćni brendovi

Na listi magazina „Forbes“ za 2018. godinu našao se rekordan broj žena – 256, čije je ukupno bogatstvo povećano za 20 posto od prošle godine i sada iznosi oko 1.000 milijardi dolara.
Najbogatija žena na svijetu je Elis Valton (Alice Walton), kćerka osnivača američke kompanije „Walmart“ Sema Valtona (Sam Walton). Vrijednost njene imovine je 46 milijardi dolara. „Walmart“ je najveća američka i svjetska kompanija za trgovinu i najveći maloprodajni lanac.

Druga na listi najbogatijih žena je Fransoaz Betankur Mejers (Francoise Bettencourt Meyers), nasljednica kozmetičkog giganta „L’Oreal“. Njena imovina procjenjena je na 42,2 milijardi dolara.

Na trećem mjestu je Suzan Klaten (Susanne Klatten), koja je naslijedila udio u automobilskom gigantu BMW i čija se imovina procjenjuje na 25 milijardi dolara.

Četvrta je Žaklin Mars (Jacqueline), koja se bavi proizvodnjom hrane. U njenom vlasništvu je čuveni brend slatkiša Mars. Njeno bogatstvo iznosi 23,6 milijardi dolara.

Peta je Jang Huijan (Yang Huiyan) iz Kine koja se bavi nekretninaama, s bogatstvom od 21,9 milijardi dolara.

Šesta žena po bogatstvu na svijetu je Lorin Pauel Džobs (Laurene Powell Jobs), koja ima dionice u Appleu i Disneyu, a bogatstvo joj se procjenjuje na 18,8 milijardi dolara. Ona je udovica Stiva Džobsa (Steve Jobs).

Sedma je Džina Rajnhart (Gina Rinehart, 17,4 milijarde) iz Australije koja je u poslu s rudnicima.

Na osmom mjestu je Iris Fontbona (16,3 milijardi) iz Čilea, koja se također bavi vađenjem ruda, a na devetom Abigejl Džonson (Abigail Johnson) iz SAD, koja se bavi finsnsijskim menadžmentom, s 15,9 milijardi.

Na desetom mjestu je žena iza koje stoji još jedan moćan brend – Heineken. Riječ je o Šarlen de Karvaljo Hajneken (Charlene de Carvalho-Heineken). Ona je jedna od nasljednica danskog brenda za proizvodnju piva, a njeno lično bogatstvo iznosi 15,8 milijardi dolara.

Nastavi čitati
Komentari

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Reklama

Preporučujemo

Facebook

Reklama

Aktuelno