Pratite nas

Ekonomija

Zaboravite na rad tokom slobodnog vremena

Političar iz Bruklina, Rafael L.Espinal junior pred gradskim vijećem u Njujorku predstavio je prijedlog zakona o “isključivanju od posla”. Prema nacrtu zakona, nezakonito je da poslodavci od zaposlenih traže da odgovaraju na mejlove i SMS poruke koji im stignu van radnog vremena.
Za povredu tog prava zaposlenih, poslodavac bi gradu morao da plati kaznu u iznosu od 250 dolara, a zaposlenom još 500 dolara. Sličan zakon Francuska je već donijela u januaru 2017. godine, a primjenjuje se na komapanije koje imaju više od 50 zaposlenih.

Granica između posla i privatnog života se izgubila, rekao je Espinal prošloga petka.

“Moj prijedlog bi štitio zaposlene od uznemiravanja u njihovo slobodno vrijeme.”

Prođe li, zakon će se odnositi na privatne poslodavce s deset i više zaposlenih i sprečavat će upravu da zahtijeva komunikaciju s radnicima koji nisu u smjeni, koji su na na godišnjem, koriste slobodne dane ili su bolesni.

Poslanik iz Bruklina, Espinal, rekao je za CNN da je puno zaposlenih Njujorčana koji ne znaju ni kada im radni dan počinje, ni kada završava, jer su stalno vezani uz telefon.

Kazne bi bile još oštrije za poslodavce koji se pobune ili ako otpuste radnika. Zaposleni će imati rok od dve godine da prijave takve incidente.

“I dalje možete da radite, komunicirate sa svojim šefom, ali ovo samo kaže da, kada osjećate da vam je dosta i da više ne možete, imate mogućnost i pravo da se isključite”, rekao je Epsinal.

Nastavi čitati
Komentari

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Reklama

Preporučujemo

Facebook

Reklama

Aktuelno